glimt fra weekenden

Weekenden har været dejlig. Vi havde inviteret familien til brunch lørdag med efterfølgende tur til Mandø. Hvor vi havde fået en lokal mand med stor Mandø viden til at gå med os, øen rundt og fortælle om den lille ø, midt i nationalparken.

Vi havde lavet en dejlig brunch, med alt hvad et brunch hjerte kan begære. Så alle mand var mætte, når vi skulle afsted.

Turen til Mandø er altid fascinerende, vandet der står lavt, fugle- og dyrelivet, det flade landskab og den høje himmel. Ikke så sært, at netop det område er blevet til en nationalpark.

På vej til Mandø
På vej til Mandø

Da vi kom til den lille ø, gik turen først til øens gamle Mølle, hvor vi hørte historien om, hvordan mølleren i gamle dage trommede efter mænd, når møllehuset skulle vendes op mod vinden.

Som sidegevinst til møllen, så vi det hus, de tyske soldater boede i under 2. Verdenskrig. Tyskerne, som ikke var nogen gevinst for den tyske krigsmaskine, gjorde ikke meget stads ud af sig selv.

Derefter var vi nede ved vandet og se stormpælen, med mærker for alle de gange øen har været oversvømmet. Specielt en gang ramte lige i hjertet, det var historien om 1634, hvor øens fiskere vendte hjem til en menneskeforladt ø, alle beboere var druknede. Det har altså været barskt. Vi hørte historier om hvordan digebyggere levede et usædvanligt hårdt liv for at bygge diger i hele området Mandø, Rømø og længere ned.

Den lille kirke var vi også inde og se, og hørte igen historier fra fordumstid, om det hårde ø liv, og hvordan man havde kister til at stå klar på kirkens loft. Hver familie havde tildelt en nummeret kirkebænk, den kunne de fylde og resten måtte så blive hjemme.

Det var virkelig en skøn tur, som gav os et indblik i hvor anderledes og barskt livet på en ø er.

Om sommeren nyder vi at tage til Mandø, og for en tid glemme alt om tid og sted. Bare nyde den høje himmel, en is og ligge ved vandet og glo op i skyerne der bevæger sig over himlen, sætte drage op eller grave i sandet og finde krabber, skaller og andet godt.

Mandø2

På vejen tilbage til fastlandet, var tidevandet så småt begyndt at gøre sit indtog og som altid, er det en anderledes oplevelse at se, hvordan det langsomt, men helt bestemt bølger ind og indtager landet, lidt efter lidt.

2 Replies to “glimt fra weekenden”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.