piger, drenge fodbold og kønsroller

Forleden, da vi spiste aftensmad, udtalte min drenge, at piger ikke kan lege med drenge. Jeg syntes ærlig talt, at det var noget af en påstand, derfor spurgte jeg dem, hvordan de så kunne lege med tøsepigen. Men reglen om, at kønnene ikke leger sammen, gælder ikke når man er i familie – dumme mig, at jeg ikke vidste det 😉

Samtalen udvikler sig, og på et tidspunkt fortæller Malthe, at en af pigerne fra klassen spiller fodbold med drengene i frikvarteret. Han fortæller det, med øjne så store som tekopper og med en mine, så man skulle tro, at jeg havde hældt is ud på hele bordet, og bedt ham slikke det op (ok, jeg har en lille bitte smule lyst til is) Jeppe havde indtaget samme ansigtstræk og de blev bestemt ikke mindre, da jeg fortalte dem, at jeg altså også havde spillet fodbold i frikvarterne. Malthe spurgte så lige rigeligt nedsættende, om jeg nogensinde scorede mål. Da jeg svarede, ja – var de begge ved at trille ned af stolen. Og det var altså ikke fordi de synes, jeg er en total sej mor, der spillede fodbold. Men fordi de simpelthen var ved at gå ud af deres gode skin over, at jeg havde kunne finde på, at forstyrre drengene i deres fodboldkamp. Da Malthe spurgte mig, hvad lavede de andre piger – måtte jeg smile, i mens jeg fortalte, at nogen af de andre piger også spillede fodbold og resten så på. Snakken var dog ikke færdig med det, for Malthe søgte flere svar, han måtte vide, hvor mange piger vi havde været i klassen, da jeg oplyste ham, at vi var 6, gik lyset op for ham, for så var de andre jo nødt til at spille fodbold og se på, da de ellers ville være for få til at lege tik 😀

Deres noget akavede forhold til kønsrollerne, fik mig til at tænke lidt over, hvordan Michael og jeg har indrettet os. Vi er vel dem som danner kønsrollerne for dem.

Vi laver begge mad, gør begge rent, jeg tager dog altid badeværelse og gæstetoilettet, Michael støvsuger til gengæld mere end mig. Michael slår græs (jeg elsker at sidde og nyde synet af ham, og duften af ny slået græs – SKØNT) Michael vasker biler, jeg vasker tøj. Jeg stryger (i tæt samarbejde med svigermor)

Det er vel egentlig meget moderne og så alligevel ikke, vi er vel nærmest på vippen til det konservative!

Men i dag, blev kønsrollerne nu sat på pinden.

Vi har i et par dage hørt skrabende lyde på loftet. I dag var den helt tydelig, derfor sendte jeg en sms til Michael om, at det da vist er en lille mus, vi har besøg af. Han ringede mig op, jeg fortalte om kradselyden, og han sagde han ordnede det. Jeg tænkte så, at han ville købe nogle musekorn med hjem. Men inden tanken var tænkt til ende, kom vores nabo med en kæmpe lygte i hånden. Han havde aftalt med Michael i telefonen, lige at tjekke om vi havde tegn på mus oppe på loftet (og det er altså husets loft jeg taler om) Så han gik på loftet og jeg fulgte efter, der gik vi så og ledte efter tegn på mus. Vi fandt intet, men blev alligevel enige om, at vi måtte låne et par musefælder af ham. Så langt så godt.

Det bliver eftermiddag, Michael og drengene er kommet hjem og naboen dukker op med de 2 musefælder. Her er det at det konservative kønsrollemønster skrider fuldstændigt. For Michael spørger først naboen om han vil sætte fælder op, da han har sagt, at det skulle han nok. Tilføjer Michael nærmest i en sidebemærkning “hvor sætter du fælderne, Rikke skal jo vide, hvor hun skal tjekke i morgen”

Så det kan vel næppe vores kønsrollefordeling  der har påvirket drengene 😉

 

4 Replies to “piger, drenge fodbold og kønsroller”

 1. Jeg husker tydeligt, da jeg forklarede Christina at piger kunne køre på motorcykel. Det troede hun ikke på! Så måtte jeg igang med at forklare, at jeg har haft motorcykel, spillet fodbold og alt muligt andet 🙂

  Herhjemme er der kun en ting, som piger ikke kan som drenge kan – og det er at stå op og tisse. Og dertil kan man oven i købet købe et lille hjælpemiddel, der hedder en tislet.

  Til hverdag har jeg kun piger, så jeg gør hvad jeg kan for at præge dem til at de kan hvad de vil. Og man må gerne have prinsessekjole på i mens 🙂 Men skal noget laves, går de nu stadig til far. Jeg synes nu ellers også at jeg fikser ting…..

  1. Ha ha måske du skulle ønske dig sådan en tislet 😉

   Sjovt, at selvom man som mor, er meget opmærksom på, ikke at skabe et for gammeldags kønsrollemønster, så er der altså nogle ting, der bare sker helt af sig selv og er svære at lave om. Måske skal de heller ikke laves om! Men derfor kan man godt som kvinde og mor, være opmærksom på, hvor man placerer sig selv i kønsrollemønsteret.

   KH
   Rikke

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.