TV en dårlig eller god vane???

Ikke ret mange ting er så sort/hvide som min overskrift, heller ikke TV vaner.

Men her i huset var TV vanerne over tid blevet udpræget dårlige, ikke kun for børnene,  også for os voksne, specielt mig. Flovt, men sandt.

Hen over foråret og sommeren blev jeg mere og mere frustreret over mine egne TV vaner, for de var virkelig dårlige.  Langt de fleste hverdagsaftener, er jeg alene med børnene, så når de er puttet og der er ro i huset, så går der ikke mange sekunder (og jeg mener virkelig sekunder) før jeg sidder i sofaen, med fjernbetjeningen i den ene hånd og telefon eller i-padden i den anden.

Men for at se hvad?  Intet bestemt, bare spole kanalerne igennem, stoppe op…. se lidt og spole videre i rækken af programmer om loppefund, madprogrammer og alt muligt andet underholdning, både godt og skidt.

Var jeg ikke tilfreds med underholdningen der væltede ud af den store skærm, så faldt mine øjne på den lille skærm. Hvor Instagram virkelig er blevet et hit for mig – eller en tidssluger ?

Børnene – ja de er jo så skønne, at de lærer af os voksne. Ikke nødvendigvis det vi SIGER, men det, de ser vi GØR.

Derfor  jeg har haft snakke med dem om, at TV faktisk er ret usundt for kroppen (det argument hjalp ikke, desværre heller ikke på mig)

Michael og jeg har talt frem og tilbage om, hvad der er acceptabelt, men vi havde svært ved at sætte en fast tid på.

Faktisk var det en veninde, som jeg en dag havde en snak med om den varme kartoffel som TV (u)vanerne efterhånden havde vokset sig til. Hun fortalte, at hun nærmest ikke så TV, uden hun havde noget bestemt hun ville se.

Dér var mit gennembrud – det handler jo selvfølgelig om, at vælge det man gerne vil se.

Det øver jeg mig så på nu, og har faktisk ikke set fjernsyn i 8 dage. Andet end programmer jeg aktivt har valgt, fordi de enten tilfører mig viden eller er underholdning. Det virker og jeg har det skønt med de nye aften vaner. Hvor tiden bruges fornuftigt og jeg samtidig får mere energi.

Jeg tænkte den lidt videre, for vil jo gerne lære børnene, at det er et valg, at sætte sig ned og se et program. Blev enig med mig selv om, at vi skulle prøve at indføre filmaftener.

Med filmaften mener jeg en aften, hvor vi gør noget ud af skulle se TV sammen, alle sammen. Der vælges en god film, har popcorn, bland-selv-slik, en smoothie eller andet lækkert. Madrasser på gulvet, dyner, puder og selvfølgelig har vi nattøj på 🙂

Sådan en aften havde vi i fredags, vi så “Karla og Katrine” spiste chips og matador Mix, grinte  over filmen og hyggede os virkelig. Det varmede mig faktisk ret dybt i hjertet, både fordi jeg følte, vi var på rette vej med den varme kartoffel. Men mest fordi min mand og drengene havde lagt sig på gulvet tæt sammen, med puder og tæpper. Det udstrålede så meget velvære og fred, at jeg håber det billede gemmer sig på min nethinde i meget lang tid.

Jeg skriver på et indlæg om børnenes hverdags TV vaner, som kommer en af dagene. Håber du har lyst til at læse med og selvfølgelig komme med en kommentar 🙂

3 Replies to “TV en dårlig eller god vane???”

  1. Jeg ser også mindre og mindre tv. Dog en del Netflix. Men der vælger jeg aktivt, hvad jeg gerne vil se. Ellers bruger jeg tid på at læse en bog 😉 om aftenen. Ud over de almindelige aktiviteter, så som madpakker, vasketøj, oprydning osv.
    Vi droppede for mange år siden Disney Sjov og ser som regel en film både fredag og lørdag. I hverdagen ser jeg stort set ikke tv, hvis ungerne er hjemme. Det er mest kæresten, der er ret afhængig. Kh. Birgitte

    1. Det lyder ret meget som mit mål, der hvor du er ift tv ? for synes godt nok det er nogle bedre aftenener når der ordnes praktiske ting, og man derefter sætter sig til at læse en bog. Tv bliver jeg så dvask af på en eller anden måde ? KH Rikke

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.