Ugens tanker #5 Traditioner

Traditioner! Hvor vigtige er de egentlig? Det sprøgsmål har jeg stillet mig selv en del gange den seneste uge.

Da jeg mødte på arbejdet i mandags, var der blevet pyntet til jul. Med juletræ og pynt på kontoret. Jeg smilte lidt over det, for det var faktisk en hyggelig overraskelse, på en virkelig grå mandag.

Senere gjaldede julemusikken på gangene og så blev jeg egentlig lidt træt i hovedet. For var det ikke lidt tidligt med den julepynt og nu julemusikken oven i.

For mig starter julepynteriet i den weekend hvor 1. søndag i advent falder og julestadsen bliver pillet ned den 29. december.

Sådan er min julepynte tradition, den minder i virkeligheden rigtig meget om hvordan jule pyntning og af-pyntning foregik i mit barndomshjem.

Traditioner ændres

I ugens løb har jeg prøvet at finde en mulighed for at julepynte i næste uge, hvor jeg jo normalt ville julepynte. Det er dog intet mindre end håbløst.

Derfor er vores hjem nu pyntet op til jul.

Alt i mens julepynten blev fundet frem, strålede børnenes øjne mere og mere. Teenageren var dog knap så strålende, men de andre, de strålede om kap med lat glimmeret på julepynten.

Efterhånden som jeg fik pakket pynten ud af kasserne, snakkede børnene om hvor det plejede at stå.

Det undrede mig en del, at tøsepigen på 5 år, var den som nænsomt bar hver del på plads.

På hver vores måde, betød det altså noget for både tøsepigen og jeg, at det er som det plejer at være. Julepynten sættes op på samme tid og samme sted år efter år.

Er tradition lig med tryghed?

Ligesom vi juleaften samles om at gøre det samme som vi altid har gjort. Jeg mindes det år, hvor Michael og jeg havde besluttet, at det med at pakke gaver op efter aftensmaden ikke fungerede i vores familie.

Så vi ændrede traditionen og dansede om juletræ og pakkede julegaver op ved 14 tiden. Det slog den ældre generation ud, for det kan man da ikke.

Vi forstod aldrig hvorfor – og det gik også helt efter hensigten, det blev en dejlig dag og aften, for både børn og forældre. heldigvis overlevede den ældre generation af familien.

Siden har vi holdt juleaften på den måde. Det eneste jeg fortryder er, at vi ikke ændrede det allerede da drengene var helt små.

Er det vigtigt?

Da julepynten var sat op, og vi alle kunne nyde julestemningen med et spil Uno. Sad jeg og tænkte på at traditioner er gode nok, men der skal også være plads til nye.

Hvad betyder traditioner for dig?

Tak fordi du læser med. Jeg håber du bliver inspireret til at forfølge din vej i livet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.